Breng balans in jouw drukke leven!


Gratis Creatieboek

Waar kies jij voor? Met het Creatieboek kies je iedere dag weer voor balans en ruimte.

Bewust Balans Creëren-Creatieboek


Maak kennis met Bianca Wijngaards

  • Geboren in 1978
  • Getrouwd met Marcel
  • Moeder van Pien (2007) en Teun (2009)

De perfecte moeder

​Er altijd goed uitzien, sociaal en vrolijk zijn, regelmatig sporten, je inzetten voor anderen, zelf het huishouden doen, elke avond een gezonde maaltijd koken, aantrekkelijk zijn voor mijn man… ik moest gewoon even wennen aan dat moederschap en vooral niet zeuren. Toch?

Dag ideaalbeeld

Eigenlijk begon het afbrokkelen van mijn ideaalbeeld al meteen toen Pien geboren was. Ik lag op de intensive care en moest alle zorg overlaten aan de verpleging en Marcel. Dat deed zeer en voldeed absoluut niet aan het plaatje dat ik van tevoren had bedacht.

Ik had een pedagogische achtergrond en werkte in de kinderopvang. Dat moederschap, daar zou ik mijn hand niet voor omdraaien. Eenmaal thuis ging ik maar door, werd steeds vermoeiender en had geen tijd voor leuke dingen. Mijn zwangerschap van Teun was de druppel. Ik lag 7,5 week in het ziekenhuis en moest veel ‘loslaten’. De perfectionist en controlfreak in mij hadden het daar erg moeilijk mee. Toen Teun eenmaal geboren was, liep ik helemaal vast.

Precies op dat moment kwam ik via een voedingsprogramma mensen tegen die me bewust maakten hoe ik mijn leven weer in eigen hand kon nemen door los te laten. De gedachte dat ik egoïstisch was als ik voor mezelf zou zorgen vervaagde. Ik wilde gewoon blij en gelukkig zijn.

Onze struggles

Als voedingscoach hielp ik mensen aan een gezondere levensstijl en er kwamen steeds vaker moeders op mijn pad. Ook zij verdwaalden in het moederschap en ik herkende mijn struggles in hun verhalen. Altijd de angst dat we het niet goed genoeg doen en niet (genoeg) tijd nemen voor onszelf.

Met mijn ervaringen kon ik hun helpen. Steeds gonsde door mijn hoofd dat ik graag moeders wilde coachen, gevolgd door “volg je hart, want dat klopt”. In 2013 veranderden mijn werkzaamheden in de kinderopvang waardoor ik ongelukkig werd van mijn werk. Dit was het moment om mijn hart te volgen! Ik volgde o.a. een opleiding tot lifecoach en ontwikkelde workshops en cursussen voor drukke mama's.

Vragen die ik steeds weer hoor, zijn: ‘Hoe houd ik alle ballen in de lucht?’ en ‘Hoe krijg ik weer tijd voor mezelf?’ Hoogsensitieve moeder vragen zich ook vaak af: 'Hoe behoud ik mijn energie en kom ik tot rust?

Hooggevoelig

Die laatste vraag stelde ik mezelf ook regelmatig. Ik was uitgeput en in mijn hoofd was het ontzettend druk. Ik voelde me anders, zwakker, ten opzichte van andere moeders. Zij hadden veel energie en deden van alles op een dag en ik zat uitgeblust op de bank. Ik wist dat het kwam doordat ik hooggevoelig ben en daar baalde ik van. Mijn kinderen zijn ook hoogsensitief. Zij huilden bijvoorbeeld vaker dan gemiddeld en daar kreeg ik van de buitenwereld weleens negatieve reacties op. Ik schaamde me dan zelfs. Inmiddels heb ik onze hooggevoeligheid geaccepteerd en mogen we allemaal zijn wie we zijn. Dat geeft uitdagende situaties in huis, maar de balans tussen mijn eigen behoefte en de behoefte van ons gezin is er weer. Nu kan ik 'hoogsensitief zijn' als een prachtige eigenschap ervaren die er weliswaar voor zorgt dat je je energieniveau goed moet bewaken, maar ook zorgt voor bijvoorbeeld creativiteit en een extra voelspriet. Hierdoor voel ik mijn kinderen en de andere mensen makkelijk aan. 

Tegenstrijdig

Het klinkt tegenstrijdig, maar pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor de kinderen zorgen. Je hebt tijd nodig om je op te laden, zodat je ruimte hebt om de behoeftes van je kind te zien en erop in te spelen. Nu ik weer tijd voor mezelf heb, voel ik me een betere mama dan toen ik alles opzij zette voor mijn kinderen.

Balanstip 2

Op het toilet kun je mooi even rust in je hoofd creëren. Ga zitten.
Plaats je benen in 90 graden en iets uit elkaar; je voeten plat op de grond.
Sluit je ogen en breng je ademhaling naar je buik. Voel je de rust?